Zdrowie z siemienia lnianego

Nasiona lnu zwyczajnego to nieco zapomniany produkt spożywczy, posiadający wartość odżywczą, jak również właściwości lecznicze. Doceń siemię i czerp zdrowie z siły malutkich nasionek!


Len zwyczajny to roślina uprawna pochodząca z Bliskiego Wschodu. Od tysięcy lat wykorzystuje się go głównie w produkcji włókienniczej, ale jest także bardzo często stosowany w medycynie naturalnej. Nasiona lnu zwyczajnego, zwane siemieniem lnianym, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Te płaskie, szaro-brązowe nasionka są bardzo drobne, gdyż mają zaledwie około 2-3 mm długości. Po zalaniu ich wodą ciemnieją i pęcznieją, a wokół siebie wytwarzają warstwę śluzu. Siemię posiada charakterystyczny, intensywny i cierpki zapach.

Wartości odżywcze siemienia lnianego
Nasiona lnu mają bardzo bogaty skład. - Siemię lniane zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych. Posiada białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów. Występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych, w których przeważają NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), Omega-3 oraz cynk, witamina E, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny, witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B), sole mineralne, a także lecytyna. Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Roślina ta zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie serca przed chorobą wieńcową i zawałem - mówi Janusz Gaca, właściciel  firmy GJ-Gacjana, oferującej m.in. chałwę lnianą; produkt nagrodzony przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Warto wyjaśnić, że fitosteryny to związki roślinne zmniejszające wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Z kolei flawonoidy są grupą substancji, które m.in. uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Natomiast fitoestrogeny to związki organiczne zawarte w roślinach. Ich działanie jest  zbliżone do funkcji żeńskich hormonów płciowych, czyli estrogenów.

Co ciekawe, zawartość kwasów w nasionach lnu jest porównywalna do zawartości kwasów Omega-3 w rybach morskich. Kolejnym atutem siemienia lnianego jest zawarty w nich błonnik wpływający korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Błonnik usuwa z organizmu toksyny, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości. Nasiona lnu zawierają również witaminę E, która jest pomocna w leczeniu miażdżycy oraz chorób serca. W siemieniu znajdziemy też witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w produkcji czerwonych krwinek, pomagają także w tworzeniu szpiku kostnego. Do składników odżywczych siemienia lnianego zalicza się magnez, wapń, żelazo i cynk.

Zalety siemienia lnianego
Nasiona lnu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Poza wymienionymi już zaletami siemienia, warto wspomnieć także, iż wspomaga ono proces odchudzania, pobudza układ trawienny oraz poprawia odporność organizmu. Działa antyseptycznie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na drogi moczowe. To naturalny antybiotyk, pomocny w walce z grypą, przeziębieniem oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Siemię lniane, z uwagi na swoje właściwości osłaniająco-regenerujące, jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nasionka działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybicznie. Siemię stosowane jest również do odkażania jamy ustnej i gardła. Niweluje przy tym niekorzystne skutki działania wolnych rodników.
Na tym zalety siemienia się nie kończą, gdyż pomaga zwalczyć uporczywe zmęczenie, bóle głowy oraz bezsenność. Z kolei za sprawą zawartych w nim, wspomnianych już, fitoestrogenów, siemię działa podobne do estrogenu łagodząc objawy menopauzy.
Nasionka lnu to dobre źródło lecytyny; pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć.
Po siemię lniane powinny sięgać nie tylko osoby, którym doskwierają dolegliwości, ale wszyscy dbający o urodę. Ziarenka nawilżają suche włosy, toteż są często składnikiem szamponów i odżywek. Z siemienia warto również przyrządzić masę do „kąpieli” zniszczonych paznokci. Siemię można dodawać też do maseczki przeznaczonej do cery z problemami.

Olej lniany i zdrowa przekąska z siemieniem

Siemię lniane posiada związki łatwo się utleniające, zatem najlepiej kupować je w całych ziarenkach, a przed spożyciem zmielić w zwyczajnym młynku do kawy. Nasiona mają łagodny smak, dzięki czemu można je stosować w wielu daniach, np. jako dodatek do musli, jogurtu, sosu, zupy, sałatki lub kanapki. Warto korzystać z nich także przy pieczeniu chleba, czy ciasteczek owsianych. Z siemienia często przygotowuje się również odwary.
Z dojrzałych nasion lnu tłoczony jest na zimno olej lniany, cenny nie tylko z uwagi na jego zastosowanie w kuchni. - Aktywny biochemicznie olej lniany wspomaga leczenie, ale także zapobiega chorobom i podnosi odporność organizmu  - podkreśla Aleksander Nowak reprezentujący firmę Oleje Roślninne Vis Natura, oferującą Olej lniany Vis Natura. Wysoką jakość tego wyrobu potwierdza nadane przez ekspertów godło promocyjne programu „Doceń polskie”. Przyznane przez ekspertów z branży spożywczej wyróżnienie akcentuje szczególne walory wyróżnionych wyrobów, a jednocześnie podkreśla ich rodzime pochodzenie.

Olej lniany Vis Natura, zawierający ponad 52 proc. kwasów Omega-3,  jest pozyskiwany na unikalnej aparaturze, z zastosowaniem nowatorskiej technologii gwarantującej zachowanie wartościowych składników siemienia w gotowym produkcie.
- Opracowana nowa technologia otrzymywania oleju lnianego, zaprzecza obowiązującym w wielu środowiskach poglądom, że olej lniany o dużej zawartości Omega -3, przechowywany w temperaturze pokojowej, obligatoryjnie musi ulegać procesowi wręcz natychmiastowego utlenienia; psucia, jełczenia - dodaje przedstawiciel firmy Vis Natura.
Potwierdzeniem właściwości opisywanego oleju są wyniki badań naukowych wykonanych w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.


Siemię jest  także składnikiem gotowych, zdrowych przekąsek. Jedną z ciekawych propozycji tego typu jest właśnie chałwa lniana. - Chałwa lniana to mieszanka nieodtłuszczonego siemienia lnianego oraz żurawiny i orzechów arachidowych. Jest wykonywana ręcznie; to produkt bezglutenowy, a przede wszystkim „surowy”, czyli nie poddany obróbce termicznej, dzięki czemu wszystkie składniki użyte w procesie produkcji zachowują swoje właściwości -  mówi Janusz Gaca, właściciel firmy GJ-Gacjana. Warto zaznaczyć, że chałwa lniana została nagrodzona certyfikatem „Doceń polskie”, jak i tytułem TOP PRODUKT. Oznacza to, że eksperci programu „Doceń polskie” przyznali jej maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty, tj. smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do ceny.

Chałwa jest dostępna w kilku smakach. Po chałwę lnianą żurawinową powinniśmy sięgnąć przy przeziębieniach, anginie, awitaminozie i przemęczeniu. Z kolei chałwa o smaku sezamowym, za sprawą jej głównego składnika, spowalnia procesy starzenia. Z kolei tłuszcze z orzechów arachidowych zawarte w chałwie orzechowej wpływają na pracę serca oraz przywracają dobry sen. Zawarta w orzeszkach ziemnych arginina jest  natomiast cennym budulcem ludzkich mięśni, podnoszącym zdolność do wysiłku. Spożywanie chałwy kokosowej wpływa zaś na odporność organizmu, a chałwa lniana cytrynowa neutralizuje zakwaszenie organizmu.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl


Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70